29 januari, 2008

Filmatiseringar

Det ar forsta gangen jag deltar i en bokfemma och denna vecka ar amnet om filmatiseringar av bocker. Film ar nagonting som, forutom bocker, garna spenderar min tid med. Jag gillar film, speciellt draman och komedier. Trots det sa brukar jag ha svart att titta pa filmer som ar baserade pa bocker jag har last och fatt ett tycke av. Kanslan som fanns da jag laste boken har ofta forsvunnit. Kanske ar det for att jag vet storyn, kanske ar det for att jag inte langre ar objektiv nar jag ser filmen som jag var nar jag borjade lasa boken eller sa kanske det ar sa enkelt att det har blivit en dalig kopia. Iallafall, denna veckas bokfemma ar om lyckade filmatiseringar.
  1. Pride and Prejudice (Stolthet och Fordom) av Jane Austen - Det marks att BBC har lagt ner en hel del energi i manuset till filmatiseringen for att fa serien att narma sig boken sa mycket som mojligt. Castingen till serien har, aven det, varit valdigt lyckad. BBC overhuvud taget har gjort en hel del lyckade filmatiseringar av tex North and South, Bleak House och Jane Eyre.
  2. Flugornas Herre av William Golding - Nu sag jag filmen forst och laste boken ett par ar senare. Tycker att filmen far med Goldings problematisering av samhallsstrukturen pa on ganska bra, aven fast boken utvecklade det battre.
  3. Bridget Jones Dagbok av Helen Fielding - Bade boken och filmen ar oerhort bra och mysfaktorn var valdigt hog.
  4. Zodiac av Robert Greysmith - Bade boken och filmen baseras pa verkliga handeler men filmen i sig sjalvt ar baserad pa forfattarens version av vem Zodiac ar och vad som hande.
  5. Fried Green Tomatoes av Fannie Flagg - En underbar filmatisering av en underbar bok! Behover jag saga mer :)

1 kommentar:

Amoroso sa...

Jag blir nog den första att kommentera i din blogg? Kul! Tack för att du påminde mig om Stekta gröna tomater! Tyckte att filmen var så underbar, måste läsa boken också någon gång!